O studiju

Studio Alfirević je arhitektonski tim formiran 2010. godine u Beogradu. Osnovao ga je arhitekta i umetnik Đorđe Alfirević. Rad studija je zasnovan na integraciji i prožimanju nekoliko oblasti stvaralaštva: arhitekture, urbanizma, dizajna enterijera, likovnih umetnosti i teorijskih i drugih istraživanja. Studio pruža usluge arhitektonskog projektovanja i konsaltinga u izradi tehnike dokumentacije za arhitektonske objekte (idejno rešenje, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu, projekat za izvođenje i projekat enterijera). Radni tim čine stručnjaci različitih profila, sa dugogodišnjim iskustvom u projektovanju različitih vrsta arhitektonskih objekata (stambenih, poslovnih, turističkih, ugostiteljskih i objekata drugih namena). Okosnicu grupe čini tim diplomiranih inženjera arhitekture sa licencama za arhitektonsko projektovanje i značajnim iskustvom u projektovanju arhitektonskih objekata i uređenju unutrašnjih prostora – dizajnu enterijera. Dizajn enterijera je jedna od specijalnosti Studija Alfirević. Osnovni moto tima po pitanju uređenja enterijera je da stan predstavlja svojevrstan ”prostor za uživanje”. Kroz projekat enterijera, a u saradnji sa investitorom, težimo formiranju ambijenta koji pruža višečulno zadovoljstvo boravka u njemu. Jedan od značajnih činilaca našeg pristupa projektovanju unutrašnjih prostora je promovisanje koncepta apartmanskog stanovanja (u smislu višeg nivoa komfora) i principa jedinstva prostora, koja se ogleda u vizuelnom i prostornom objedinjavanju srodnih prostorija i aktivnosti u stanu. Smatramo da za prostorni komfor nisu potrebna velika materijalna ulaganja i da je suština u optimalnom zadovoljenju ljudskih potreba, iskusnoj proceni prostornih mogućnosti i primeni kvalitetnih materijala. Prikazani radovi su karakteristična rešenja arhitektonskih objekata i enterijera, projektovanih tokom poslednjih godina i ilustruju suštinski moto kojim se rukovodi naš tim – ”manje je više”.

Dr Sanja Simonović Alfirević
diplomirani inženjer arhitekture
Dr Đorđe Alfirević
diplomirani inženjer arhitekture
Đorđe I. Alfirević je rođen 1976. godine u Beogradu. Diplomu inženjera arhitekture stekao je 2002. godine. Zvanje magistra tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma stekao je 2010. godine. Zvanje doktora tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma stekao je 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Profesonalnu karijeru započeo je kao istraživač-stipendista (Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije) u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS) u Beogradu, u kome je bio angažovan od 2000. do 2006. godine. Nakon položenog državnog ispita i dobijene licence za projektovanje 2006. godine osnovao je projektni biro Vectoring. Tokom 2008. i 2009. godine bio je angažovan u preduzeću Mašinoprojekt Kopring, na poziciji samostalnog i odgovornog projektanta. Status samostalnog umetnika i članstvo u Udruženju likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dobio je 2011. godine, nakon čega je uspostavio samostalnu projektantsku praksu – Studio Alfirević. Od 2020. godine je zaposlen na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu sa zvanjem vanrednog profesora. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih arhitektonskih konkursa, od kojih su neki nagrađivani i publikovani. Dobitnik je više nagrada za arhitekturu od kojih se posebno ističu: Borbina nagrada za arhitekturu 2001. godine (studentska kategorija), nagrada Beogradskog univerziteta za najbolji istraživački projekat 2000. godine, Godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2012. i 2020. godinu i Nagrada Aleksandar Šaletić 2020. godine. Pored arhitekture, aktivno se bavi umetničkim stvaralaštvom i edukacijom u oblastima arhitekture i umetnosti. Svoje umetničke radove izlagao je na više kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi.
Sanja R. Simonović Alfirević je rođena 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2006. godine. Zvanje doktora tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma stekla je 2016. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom 2006. godine proglašena je za najboljeg studenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je nagrade za arhitekturu kompanije Novosti u kategoriji najuspešnijeg studentskog rada u 2006. godini, kao i Svetosavske nagrade za najbolji diplomski projekat iste godine. U periodu od 2005. do 2007. godine angažovana je u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao demonstrator-saradnik u okviru Departmana za arhitekturu i Departmana za arhitektonske tehnologije. Tokom 2006. i 2007. godine profesionalno iskustvo je sticala kao projektant-saradnik u arhitektonskom birou AGM u Beogradu. U periodu od 2007. do 2012. godine radi u Institutu za Arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, u statusu istraživača-saradnika, kao stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U Institutu je stalno zaposlena od 2013. godine. Kao koautor i saradnik bila je angažovana na brojnim projektima, publikovala stručne i naučne radove, učestvovala na međunarodnim i domaćim kongresima. Pored aktivnog naučnoistraživačkog rada, bavi se i stručnim radom u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih arhitektonskih konkursa, od kojih su pojedini nagrađivani i publikovani.

Bivši članovi tima:

Ana Čarapić Vignjević, Nenad Katić, Marko Milovanović, Nevena Mrđen Simić, Bojana Stanković, Dušan Trifunović, Bojan Stević, Đorđe Nikolić, Petar Tufegdžić, Milica Vujošević, Predrag Marković, Ivana Milenković, Marija Mičijević, Ana Matić, Ivan Gradišar, Predrag Radivojević, Ana Savić, Sandra Drašković i Marijana Simić.

Nagrade i priznanja:

2024  PRVA NAGRADA, Idejno rešenje Parka prijateljstva i nove zgrade Prirodnjačkog muzeja (Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević, Uroš Majstorović, Dušan Grujović, Dušan Međedović)
2023  DRUGA NAGRADA, Idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje šetališta Budva-Bečići, Crna Gora (Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević, Dušan Međedović, Dušan Grujović, Uroš Majstorović)
2022  TREĆA NAGRADA, Idejno rešenje nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti, Beograd (autori: Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević, Jelena Mitrović, Jelisaveta Arsenović)
2022  GODIŠNJA NAGRADA Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS za stvaralaštvo u 2020. godini, Beograd (Đorđe Alfirević)
2021  PRVA NAGRADA, Idejno rešenje za proširenje depoa Narodne biblioteke, Beograd (autori: Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević)
2020  NAGRADA ALEKSANDAR ŠALETIĆ, Idejno rešenje enterijera Curtain Wall Apartment, Beograd (Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević)
2020  OTKUP, Idejno rešenje nove zgrade Narodnog muzeja, Niš (autori: Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević, Jelena Kuzmanović)
2018  POHVALA žirija na 50. Majskoj izložbi ULUPUDS, projekat enterijera salonskog stana Optimal (Đorđe Alfirević)
2017  Cross-Cultural Ambassador, UNESCO Club Sorbonne, Paris (Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević)
2013  GODIŠNJA NAGRADA Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS za stvaralaštvo u 2012. godini, Beograd (Đorđe Alfirević)
2012  DRUGA NAGRADA, izložbeni paviljon inspirisan stvaralaštvom japanskog umetnika Ito Jakučua, Tokio (Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević)
2012  TREĆA NAGRADA, Idejno rešenje budućeg izgleda novih beogradskih česama, Beograd (Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević)
2011  OTKUP PROJEKTA, Idejno rešenje kompleksa socijalnog stanovanja u Ovči, Beograd (Đorđe Alfirević)
2010  DRUGA NAGRADA, Idejno rešenje japanske česme na Kalemegdanu, Beograd (Đorđe Alfirević)
2006  OTKUP PROJEKTA, Idejno rešenje kompleksa socijalnog i neprofitnog stanovanja zapadno od naselja dr Ivana Ribara, Beograd (Đorđe Alfirević sa grupom koautora)
2005  PRVA NAGRADA, Idejno rešenje naselja Višnjičko polje – IGM Trudbenik, Beograd (Đorđe Alfirević sa grupom koautora)
2003  PRVA NAGRADA, Idejno rešenje trga ispred Beogradskog dramskog pozorišta, Beograd (Đorđe Alfirević)
2001  BORBINA NAGRADA ZA ARHITEKTURU, Studentska kategorija (Đorđe Alfirević sa grupom koautora)
2000  NAGRADA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA za najbolji istraživački projekat ”Etno 2 – sedam seoskih kuća u valjevskom kraju”, Beograd (Đorđe Alfirević sa grupom koautora)