House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-01
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-02
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-04
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-03
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-05
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-06
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-07
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-08
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-09
House-of-Dimensions-Co-living-House-Studio-Alfirevic-arhitektura-enterijer-arhitekta-10
previous arrow
next arrow

Kuća za zajedničko stanovanje / Co-living House

Kategorija: Stambeni objekat
Površina: 219m2
Lokacija: Srbija
Klijent: Shinkenchiku-sha Co., Japan
Status: Konkursno rešenje, 2017.,
Shinkenchiku Residential Design Competition ”House of Dimensions”
Autori: Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević

Projektnim zadatkom je traženo da se isprojektuje prototip kuće ne koristeći standardne, opšte prihvaćene dimenzije, jer su one relativne i zavise od regionalnih i kulturnih razlika. Bilo je potrebno istražiti nove dimenzionalne mogućnosti u fizičkom svetu i primeniti ih na prototip stambenog objekta u odabranom kontekstu. Kuća za zajednički život (Co-living House) je zasnovana na konceptu dobrovoljnog stanovanja osoba prvenstveno mlađe ili starije generacije sa svim povoljnostima života u zajednici. Prostorno-funkcionalna struktura kuće je proistekla iz sistema relativnih modula zasnovanih na psihološkom doživljaju teritorijalnosti prostora. U strukturi su primenjena tri modula (I, P, S) koji predstavljaju različite zone osećaja prijatnosti ili anksioznosti u odnosu na druge osobe. Njihove vrednosti su relativne jer zavise od kulturoloških karakteristika i karaktera ličnosti.
I – Intimno rastojanje (Intimate space) definiše razdaljinu do 45cm, rezervisanu za izuzetno bliske ljude, članove porodice, partnere, tj. osobe kojima verujemo. Prilazak ovoliko blizu osobi s kojom nismo bliski može da bude veoma uznemirujuć.
P – Lično rastojanje (Personal space) definiše razdaljinu od 45–120cm, na kojoj najčešće razgovaramo s prijateljima, rukujemo se i u mogućnosti smo da pratimo njihov govor tela i kretanje očiju.
S – Društveno rastojanje (Social space) definiše razdaljinu od 120–360cm, koja je zastupljena tokom komunikacije između manje poznatih ili nepoznatih ljudi. Tom prilikom se obično govori glasnije i kontakt očima je neophodan.
Struktura kuće se sastoji od zajedničkih i individualnih prostora. Individualni prostori su raspoređeni oko zajedničkih i funkcionišu po principu „kutija za boravak”. Po potrebi se mogu zatvoriti, čime se postiže viši nivo privatnosti ili štiti imovina, dok u otvorenom stanju sa delom hodnika čine prostor sobe. Orjentacija individualnih prostora prema okruženju formira ekstravertan koncept kuće.