Enterijer stana Mutavdžić

Kategorija: Enterijer, četvoroiposoban stan
Površina: 200m2
Lokacija: ulica Teodora Borockog, Beograd
Klijent: privatno lice
Status: Idejni i glavni projekat 2009, realizovano 2011.
Autori: Đorđe Alfirević, Bojan Stević, Dušan Trifunović, Đorđe Nikolić
Fotografije: Rade Kovač

Projektnim zadatkom je traženo da se uradi projekat enterijera za adaptaciju i rekonstrukciju tavanskog u stambeni prostor. Stan je trebalo prilagoditi lagodnom životu četvoročlane porodice (roditelji sa dvoje mlade dece) i da se ostvari visok prostorni komfor i kvalitet života u prizemnom delu objekta, sa višim nivoom komfora i materijalizacije prostora po spratovima. Velika izduženost prostora stana i neadekvatna pozicija masivne betonske grede koja je niska postavljena u dnevnom prostoru, uticali su na stav arhitekata da maksimalno prosvetle prostor i u vizuelnom smislu neutrališu postojanje grede. Iz pomenutih razloga greda je obložena ogledalima, a ispod nje je formirana staklena tranzena od laminiranog stakla. Kako bi se povezao prostor ulaznog dela sa trpezarijom i dnevnom sobom, postavljen je spušteni plafon od drvenih letvica sa prikrivenim osvetljenjem čime su prostorije objedinjene u skladnu celinu. Površine u prostoru su obrađene u prirodnim tonovima, pri čemu dominira hrastov parket na podu i furnirane površine na stepeništu. Pri odabiru mobilijara insistiralo se na udobnosti i eleganciji materijala zbog čega je primenjena svetla koža, dekorativna spatulat tehnika, ugradni nameštaj poliran poliuretantskom bojom i plemeniti furniri.