Enterijer stana Janković

Kategorija: Enterijer, dvoiposoban stan
Površina: 70m2
Lokacija: ulica Bore Vukmirovića, Beograd
Klijent: privatno lice
Status: Idejni projekat 2012.
Autori: Đorđe Alfirević, Sanja Simonović

Enterijer stana je delimično rekonstruisan u odnosu na postojeće stanje i zadovoljava potrebe tročlane dvogeneracijske porodice. Programom je od arhitekata traženo da se razmotri mogućnost boljeg osvetljenja prostora, poput trpezarije i ulaznog dela. Novoprojektovanim rešenjem su dnevne i noćne prostorije povezane preko ulaznog predprostora, koji je otvoren prema dnevnom boravku i pruža utisak prelivanja ambijenata u celovit jednoprostor. Na granici dnevnog boravka prema predsoblju je dizajniran cipelarnik sa drvenom tranzenom koja deli prostore, ali i pruža mogućnost dodatnog osvetljenja u ulaznom delu. Trpezarijski prostor je ujedno predviđen i kao radni prostor deteta zbog čega je pozicionirana polica sa knjigama uz obedovanje. Toplina prostora je postignuta primenom dekorativne, spatulat obrade zidova u svetlom, žuto-oker tonu. Širina prostora, preglednost i celovitost su postignuti uvođenjem reflektivnih, ogledalskih površina na kliznim vratima i zidovima u predsoblju. Podovi su predviđeni da budu u hrastovom parketu lakirani u svilenom sjaju, čime je postignuto vizuelno jedinstvo sa prirodnim tonovima na zidovima.