Enterijer stana Alfirević

Kategorija: Enterijer, garsonjera
Površina: 32m2
Lokacija: ulica Pariske komune, Novi Beograd
Klijent: privatno lice
Status: Idejni i glavni projekat 2009, realizovano 2009.
Autor: Đorđe Alfirević

Stan je u odnosu na polaznu verziju, koja je zatečena, pretrpeo temeljnu rekonstrukciju, prilikom koje su svi zidovi kompletno porušeni i iznova prilagođeni novoj organizaciji korisnika, tj. studiju za arhitektonsko projektovanje. Osnovna zamisao arhitekte je bila da se formira jednoprostor, kod koga će znatna dubina enterijera delovati proporcionalnije i osvetljenije u odnosu na zatečenu varijantu. Materijalizacija prostora je izvedena u ekonomičnim materijalima, dok je na drugoj strani utisak komfora postignut širinom, dubinom i osvetljenem prostora što za mali stan predstavlja primarni kvalitet. Materijalizacija površina je izvedena u svetlim tonovima disperzivnim bojama, dok je ugradni nameštaj realizovan od univer ploča sa teksturom svetlog tekstila. Ulazni prostor je zbog velike udaljenosti prosvetljen ogledalima koja su pozicionirana na frontovima plakara. Odabir nameštaja je usklađen sa stambeno-poslovnom namenom prostora, zbog čega je akcenat stavljen na fleksibilnost garniture i izrazitu dužinu radnih površina. Pored radnog plafonskog osvetljenja, ambijentalno osvetljenje je postignuto adekvatno raspoređenim zidnim lampama. Jednostavnost i minimalistički karakter prostora je u izvesnoj meri dinamiziran kompozicionim rasporedom većeg broja slika na zidovima.