Enterijer salonskog stana GLC

Kategorija: Enterijer, četvoroiposobni stan
Površina: 123m2
Lokacija: ulica Beogradska, Beograd
Klijent: privatno lice
Status: Idejni projekat 2018.
Autor: Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević

Enterijer stana je projektovan za potrebe trogeneracijske šestočlane porodice. Želja klijenta je bila da se razmotri mogućnost formiranja strukture stana sa dnevnim boravkom, trpezarijom, kuhinjom, četiri spavaće sobe i dva kupatila, a sa druge strane, da se što više očuva reprezentativni karakter gospodskog stana sa centralnim višenamenskim predsobljem i salonom, izgrađenog između dva svetska rata. S tim u vezi, dimenzije dnevnih prostorija su naglašene, dok su prostorije noćne zone u izvesnoj meri poddimenzionisane, tj. dovedene u graničan slučaj funkcionalnosti, tzv. funkcionalni minimum. Dečije sobe su projektovane po principu ”polu sobe”, sa mogućnošću objedinjavanja u veću sobu za dva mala deteta istog pola. Težeći da se istakne izrazita dubina salonskog stana, u enterijeru je jasno definisana zona hodnika sa plakarima, u čijem ishodištu prema sobama je postavljeno veliko ogledalo, koje ima za cilj da produži vizuru u oba smera. Središte stana je predviđeno za okupljanje porodice u svakodnevnim aktivnostima, zbog čega je težište sklopa pomereno iz pozicije dnevnog boravka u kombinovanu sobu (trpezarija, kuhinja, radni prostor, odmor, itd.). Osnovni motiv organizacije prostora je zona oko kuhinjskog pulta, koji se posredno oslanja na radnu površinu sa jedne strane, dok se sa druge strane njegov odraz u kunjskom staklu produžava, čime se stiče utisak kao da pult lebdi u prostoru. Materijalizacija svih površina u stanu je predviđena u svetim tonovima, čime se želi potencirati volumen prostorija i naglasiti njihova reprezentativnost, tj. ”salonski” karakter.