Curtain Wall Apartment

Kategorija: Enterijer, dvoiposobni stan
Površina: 70m2
Lokacija: Beograd
Klijent: privatno lice
Status: Idejni projekat 2019.
Autor: Đorđe Alfirević

Enterijer fleksibilnog, polivalentnog stana projektovanog za tri osobe, koji po potrebi može da menja svoje organizacione karakteristike. Stan je zasnovan na konceptu otvorenog plana, kod koga su sve stambene funkcije grupisane u dva izdužena paralelna bloka. Prostori se redefinišu pomeranjem zavesa i otvaranjem kliznih pregrada, čime se formiraju prostorne niše. Zatvaranjem svih pregrada se dobija „nulti” prostor maksimalnih dimenzija (630x960cm), dok se njihovim otvaranjem formiraju različiti režimi korišćenja, od prostora za socijalizaciju, zabave i prijem posetilaca, do svakodnevnih dnevnih i noćnih aktivnosti porodice. U procepima između funkcionalnih blokova su smeštene neprozirne zavese, čija je uloga da po potrebi izdele stan na tri celine – fluidan centralni višefunkcijski prostor i dve odvojene sobe za spavanje. Terasa čini produžetak središnje zone stana sa dnevnim boravkom. Ležaji su fleksibilni i po principu Marfijevih kreveta mogu da se sklope u plakare. Na bočnim stranama podeonih fiksnih pregrada su ogledala, koja iz pozicije ulaza u stan stvaraju utisak preplitanja i slojevitosti prostora. Obrada enterijera je predviđena u svetlim tonovima bele, drap i oker nijansi prirodnog drveta i slonovače.