Ambasada Republike Srbije, Kanbera

Kategorija: Javni objekat
Površina: 1860m2
Lokacija: Kanbera, Australija
Klijent: Ministarstvo spoljnih poslova, Beograd
Status: Konkursno rešenje, 2018.,
Autori: Đorđe Alfirević, Sanja Simonović Alfirević

Projekat je zasnovan na stanovištu da je ambasada predstavnik kulture, „lice” naroda i „prva granica” zemlje. S tim u vezi, esenciju koncepta čine tri konstitutivna motiva – zid, centralna prostorija za prijem gosta i otvorenost arhitektonskog sklopa, koji definišu osnovne elemente prostornog, oblikovnog i funkcionalnog rešenja. Prednju fasadu kompleksa orijentisanu prema ulici Bil Kresent, čini dugački front u vidu perforiranog masivnog zida koji simbolizuje „prvi susret” – ulazak posetioca na teritoriju Srbije. „Otvaranjem” zida na više mesta ostvarena je mogućnost sagledavanja dela javnih prostora ambasade i pružanje vizure sa pristupnog platoa, prema padini u zaleđu parcele i neposrednom okruženju. Ovakvim stavom se ističe otvorenost i domaćinski karakter srpskog naroda. Središnji prostor u strukturi kompleksa čine veliki salon i vrt, koji su povezani i namenjeni za prijeme, što ima polazište u autentičnom konceptu prostorne organizacije gospodskih stanova sa salonom, koji su građeni između dva svetska rata u Srbiji. Suptilno aludiranje na elemente i motive iz kulture i tradicije srpskog naroda ostvareno je njihovim prevođenjem u savremeni arhitektonski izraz. Preporuka da se postojeće zelenilo sačuva u što većoj meri, shvaćen je kao imperativ, zbog čega je insistirano na tome da se postojeća stabla zadrže u celosti. Iz ove premise je direktno proistekla centralna pozicija i prilagođavanje arhitektonske celine zaštićenom zelenilu i topografiji terena. Kompleks se sastoji iz četiri osnovne prostorno-funkcionalne celine: a) ambasade, b) konzularnog dela, c) smeštajnih jedinica i d) kabineta i rezidencije ambasadora, koje su u hijerarhijskom smislu, prema važnosti i značaju, pozicionirani u strukturi kompleksa. Ambasada se nalazi u prizemlju, u prednjem delu parcele, prema ulici Bil Kresent i pristupnom platou, preko koga je ostvaren reprezentativni ulaz u kompleks. Konzularni deo se fizički nadovezuje na ambasadu i ima odvojene pristupe za posetioce i zaposlene. Smeštajne jedinice za zaposlene su u zadnjem delu kompleksa i formiraju paralelna krila sa jedne i druge strane dvorišta za prijeme. Kabinet i rezidencija ambasadora su pozicionirani na spratu iznad ambasade i konzularnog odeljenja i imaju odvojeni pristup preko stepeništa i lifta iz garaže.